Danska tillhör precis som svenska språkgruppen nordgermanska språk. Ur språklig synvinkel kan de ses som olika dialekter snarare än skilda språk.

 

*Googles förslag

 

*Vad en svensk bör veta om det danska språket

Så lär du dig ett språk bäst 

Lexikon

Alex Waltner är professionell resebloggare och fotograf och driver till dagligdags resebloggen Swedish Nomad där han enligt egen utsago delar med sig av alla fantastiska platser och den otroliga mångfalden som finns på vår planet. I ett inlägg med rubriken “Mina bästa tips för att lära sig spanska” menar han att alla som lägger ner tid och som har viljan att lära sig tala spanska kan göra det relativt enkelt, i vart fall på en nivå som gör det möjligt att föra dagliga samtal och medeldjupa diskussioner. Ett av Waltners tips är att investera i en språkkurs på en språkskola antingen i Sverige eller Spanien för att strukturera lärandet och tvingas gå på lektioner för att utvecklas. Ett annat finurligt tips är att utmana sig själv att dagligen lära sig 10 nya ord - en lagom ansträngande och lättsam utmaning som på sikt garanterat leder till ett bredare vokabulär. Inspirerade av Waltners tips tänkte vi spinna vidare på temat och fylla på listan med hur du lär dig ett språk bäst.

Utnyttja tillgängligt material till fullo

Även om en språkskola på plats är en god investering är det långtifrån alla som har råd, lust eller möjlighet att lägga 3–6 månader av sitt liv på att traggla glosor i främmande land. Lyckligtvis behöver språkstudier inte längre innebära en dyr kurs utomlands eftersom det numer är mer tillgängligt än någonsin för alla genom resurser på nätet eller appar som Duolingo. I det här avseendet skiljer sig språkinlärning inte nämnvärt från att lära sig någon annan färdighet av mer intellektuellt eller strategiskt slag såsom det klassiska spelet poker. I det senare fallet är resurser i form av interaktiva verktyg och kurser som täcker grunderna inte längre enbart förbehållet de som har råd att resa till destinationer som Las Vegas eller Monte Carlo utan istället fritt tillgängliga på nätet, i likhet med material för att lära sig ett nytt språk.

Titta på TV och lyssna på radio/poddar

TV-man

När du väl skapat ramarna för din språkinlärning och bekantat dig med grundläggande grammatik och de mest vanligt förekommande orden och termerna är det en god idé att öva upp hörförståelsen. Att lära sig ett nytt språk handlar nämligen endast delvis om att prata och desto mer om att lyssna. Försök scouta nätet efter TV-program, filmer, radioprogram och poddar som talas på det språk du ivrigt försöker lära dig. Även om det kan te sig överväldigande till en början att ta in allt visar forskning att kontinuerligt övande i form av hörförståelseövningar de facto har en god effekt på språkinlärning och uttal. Glöm inte att göra det till en vana att anteckna och slå upp ord du inte känner till för att ytterligare bredda ditt ordförråd.

Språkvän

Ett språk lär man sig i de flesta fall för att kunna kommunicera med andra. Att undersöka möjligheterna till en språkvän eller en språkfikagrupp är därför ett bra sätt att öka dina chanser att tala och utvecklas. De flesta kommuner har så kallade mentorprogram eller mingel där man sätter olika människor i kontakt med varandra för att mötas, lära känna varandra och framförallt tala. Den som bor på Västkusten rekommenderas att besöka Språkcaféet i centrala Göteborg, ett mysigt café med internationell stämning som regelbundet anordnar språkkvällar där man ger lingvister en möjlighet att utnyttja språkkunskaperna och möta nya vänner över en kopp kaffe eller hemlagade bakverk.

Var inte rädd för att göra fel

Att lära sig att tala ett nytt språk är en i allra högsta grad aktiv handling. Förutom saker och ting som du bör göra för att främja lärandet finns det emellertid saker som du bör undvika för att bromsa sådant lärande. Något vi vill understryka är att försöka minska rädslan för att göra fel eller begå misstag. Felande och misstag är en naturlig och oundviklig del av att lära sig något nytt, däribland språk, och en överdriven rädsla kan hämma inlärningsprocessen. Försök ta dina språkstudier med en klackspark och våga uttala saker fel eller gå in i språkfällor ibland. Det är endast genom att begå misstag som du lär dig rätta dessa för framtiden och utvecklas på riktigt.

 

*Tips för dig