Danska tillhör precis som svenska språkgruppen nordgermanska språk. Ur språklig synvinkel kan de ses som olika dialekter snarare än skilda språk.

 

*Googles förslag

 

*Vad en svensk bör veta om det danska språket

Så påverkar löptid dina lånekostnader

Gus Hansen

Om du har planer på att ta ett lån vill du antagligen också få det så billigt som möjligt. Som tur är finns det en del saker du kan tänka på för att hålla nere kostnaderna. En av dessa saker är lånets löptid, hur länge du ska ha lånet med andra ord. Ett lån som du har under en längre period kan bli en dyr affär och kan i längden orsaka en del problem.

Det är viktigt att du förstår hur löptiden fungerar och vad du ska tänka på gällande den. Du bör även använda jämförelsetjänster som LoanScouter (link) för att hålla nere kostnaderna. Genom att jämföra olika långivare kan du få ett mer förmånligt lån.

Du kan få ett billigare lån med en kortare löptid

Nyckeln till ett billigare lån är att hålla nere på räntan och kostnaderna kopplat till lånet. Med en längre löptid kommer du att betala mer ränta och du sitter med den ekonomiska risken under en längre period. Med en kortare avbetalning har du visserligen en högre månadskostnad, men du hinner inte betala lika mycket ränta och totalkostnaden för ditt lån blir bättre.

Om du betalar en månadskostnad för ditt lån kommer det också att bli billigare, exempelvis om du har faktureringskostnader. Om du betalar av lånet på sex månader istället för tolv, slipper du hälften av dessa utgifter. Det kan verka som en liten kostnad om du tittar månadsvis, men även små avgifter kan bli en ganska stor summa när du tittar på totalkostnaden.

Bättre att betala lånet snabbare

Med en kortare löptid är du också en mindre risk för långivaren, något som i många fall kan gynna dig när det kommer till räntan. Det här gäller framförallt för mindre lån där man inte lånar några större summor. Räntan på dessa är sällan överdrivet bra och du vill därför bli av med lånet så snabbt som möjligt.

Genom att betala av lånet så snabbt som möjligt blir du en mindre risk, vilket också kan göra att din ränta blir mer förmånlig. Det kan därför vara värt att betala av lånet lite snabbare än planerat. Sedan har du även dina egna kostnader för lånet som blir lägre genom att du avbetalar det snabbt.

Om du är orolig över månadskostnaden för lånet kan det vara värt att räkna ut din budget. Kontrollera dina kostnader och intäkter för varje månad och se hur mycket du rimligtvis kan betala varje månad för ett lån utan att det leder till ekonomiska problem. Det kan vara värt att leva lite billigare under en period för att bli av med lånet.

Mindre risk med ett kortare lån

Ett lån är alltid en ekonomisk risk. Om du förlorar din inkomst eller något förändras kan det lätt leda till bekymmer för dig och din ekonomi. Man har en del skydd mot detta, men det är viktigt att man undviker onödiga ekonomiska risker. Genom att betala av ditt lån snabbare blir du av med den här risken och du behöver inte heller ha den kostnaden varje månad som du hade under löptiden.

Det är därför väldigt viktigt att man blir av med lånet. Med ett större lån, exempelvis ett bolån, kan du hålla nere månadskostnaden eftersom du har det under en lång period. För mindre belopp är det däremot svårt och det kan därför lätt leda till att du känner dig stressad eller orolig över ditt lån. Du bör därför betala av lånet under en rimlig tidsperiod, det finns trots allt inte många nackdelar med att göra det och du får sedan tillbaka den ekonomi du hade innan lånet.
 

 

*Tips för dig